... and your vision becomes reality

Oriëntatie

Heeft u voldoende nagedacht over uw intrinsieke motivatie en deze duidelijk voor uzelf geformuleerd/verantwoord? Dan volgt de tweede oriëntatiefase; de verkenningsfase. Hierbij verkent u als potentiële koper eerst welke onderneming voor u interessant zou zijn om over te nemen en vooral waarom (vanuit uw perspectief). Begint u zelf een onderneming (startup), denk dan goed na over (de lengte en consequenties van) de overbruggingsfase tussen heden en het moment dat u geld gaat verdienen. Voor startups hebben we bij GENERON aparte begeleiding.

Bij de overname van een bestaande onderneming, begint u reeds nu na te denken over het totale plaatje: de financiering van uw aankoop, de continuïteit van die onderneming, de uitdagingen (de OT uit de SWOT), de/uw “blinde vlekken” (de SW uit de SWOT), etc. etc. U krijgt vaak het advies om een ondernemersplan te schrijven. Dat is zeker geen slecht advies, maar brainstormt u eerst eens met uzelf, met (een deskundige van) GENERON en met uw omgeving, alvorens pen en papier te pakken en een mooi prozastukje te schrijven.

Komt u tijdens deze verkenningsfase tot de conclusie dat het ondernemerschap echt iets voor u is, dan kunt u (bij de gedachte aan de overname van een bestaand bedrijf) samen met GENERON beginnen de doelonderneming te analyseren. Wilt u zelf een onderneming starten, maak dan een afspraak met een erkende bedrijfsadviseur en leg uw plannen aan hem/haar voor.

Bij GENERON voeren we veel fase 1 en fase 2 gesprekken. Door de jaren heen is onze ervaring dat 4 op de 10 gesprekken van fase 2 naar fase 3 gaan. Heel veel gesprekken eindigen na fase 1 (3 op 10) of fase 2 (3 op 10). Dat is niet erg en zeker niet vreemd! Dat is zelfs geruststellend en logisch. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Een aantal mensen komt zelfs na een tijdje (soms jaren) terug en zet dan wel (vol overtuiging en goed voorbereid) door.

Tip in deze fase: durf te investeren in een gesprek met een erkende adviseur. Idealiter maakt u een afspraak met een notaris of met een multidisciplinaire corporate finance adviesgroep zoals GENERON. In deze fase is een accountant doorgaans geen goede gesprekspartner (ook niet als hij tot het accountantskorps van een groot kantoor behoort) en Peter van de voetbal die een administratiekantoor heeft, is (met alle respect voor Peter) zeker niet de juiste persoon. U begint mogelijkerwijs aan een spannende fase in uw leven waar u veel geld, tijd en energie in gaat investeren. Neem uzelf dan ook serieus in deze fase.

Wilbert (43) werkte in de horeca en deed zijn werk heel graag. Tot zijn baas onverwachts de zaak verkocht en hij noodgedwongen een nieuwe baas (eigenaar) kreeg. Hij was teleurgesteld. Een vriend gaf hem de tip om eens na te denken over een eigen zaak. Wilbert maakte een afspraak met ons en vertelde (vol passie) over zijn werk, over de zaak waar hij al meer dan 20 jaar werkte, klanten, thema avonden, etc. Wilbert kende zijn vak maar was risico-avers. Na diverse gesprekken met hem leek het ons beter met zijn nieuwe baas eens een gesprek aan te gaan. Wilbert vond dat prima. We hebben een gesprek opgezet. Na dit gesprek heeft hij Wilbert gepromoveerd tot chef d’équipe. Inmiddels runt Wilbert, volledig zelfstandig maar in loondienstverband, met verve 2 horecazaken voor zijn nieuwe baas.

Contactgegevens

lijntje

Bedrijfsgegevens

KvK: 14130694
BTW: 8221.71.429.B01

Algemene voorwaarden
Scroll naar boven