Scheiden
Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Ga je scheiden van een ondernemer, dan zitten er nog meer haken en ogen aan de scheiding. Ook voor de ondernemer zelf betekent scheiden een heleboel extra zorgen. Het is voor beide kanten belangrijk, dat de onderneming gezond blijft; draait het bedrijf goed, dan kan er ook alimentatie betaald worden. Is de gunfactor weg, dan loopt het bestaansrecht van de onderneming gevaar. Met als gevolg dat de alimentatie ook gevaar loopt. Dat is doodzonde voor beide kanten!
Als één van beide partners een onderneming voert, is het raadzaam om een onafhankelijk advies in te winnen. Voeren twee partners samen een onderneming en gaat het privé niet goed, laat u dan zeker bijstaan voordat (één van) u de scheidingsprocedure initieert. In de meeste gevallen geldt dat de partner die niet betrokken is bij de onderneming, doorgaans een kennisachterstand heeft. Een advocaat kan er altijd voor zorgen dat u de jaarcijfers tot uw beschikking krijgt, maar daarmee zijn de cijfers nog niet (beoordeeld en) geïnterpreteerd.
GENERON kan voor zowel de niet ondernemende ex-partner, als ook voor de ondernemer optreden en de casus beoordelen. Daarnaast wordt GENERON heel vaak ingehuurd als deskundige door één of beide advocaten. We beoordelen niet alleen objectief waar u als (ex-partner van een) ondernemer recht op heeft, maar vooral waar u goed op moet letten bij de verdeling. Wij zetten de belangrijkste zaken altijd voor u op een rij én we vinden altijd een oplossing die voor beide kanten werkbaar is.
Alimentatie
Om de hoogte van de alimentatie te kunnen vaststellen, moet de waarde van de onderneming bepaald worden. Hoe lager de waarde, hoe minder draagkracht er over blijft voor het betalen van alimentatie. En dit is een hele lastige opgave; deze waarde is niet alleen beïnvloedbaar, maar ook alleen door een deskundige (register valuator genoemd) te doorgronden.
Een DGA ontvangt salaris uit de onderneming, maar heeft ook recht op winst. De hoogte van de alimentatie is derhalve mede afhankelijk van het resultaat van de onderneming. Vaak wordt geadviseerd om de alimentatie af te kopen. Het totaal van de (verdisconteerde) alimentatie wordt dan in één keer overgemaakt. GENERON neemt met u alle mogelijkheden door. Afkoop adviseren we echter meer heel zelden.
In (beperkte) gemeenschap of op huwelijkse voorwaarden
Of de onderneming in de gemeenschap valt hangt af van het huwelijksregime (zie onder “DGA”). Indien er sprake is van een gemeenschap van goederen dan kan er (en zal er doorgaans ook heel vaak) sprake zijn het recht op de helft van de waarde van de onderneming. Bij huwelijkse voorwaarden hangt dat (doorgaans) af van wat er in de voorwaarden staat. Vanaf 1 januari 2018 geldt een derde variant: de beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij is het belangrijk om te kijken of het bedrijf voor of tijdens het huwelijk is opgericht.
Pensioen
Als (ex-)partner van een ondernemer kunt u recht hebben op de helft van het opgebouwde pensioen. Als er voor pensioen binnen het bedrijf gespaard wordt, dan wordt geadviseerd om dat deel over te laten maken naar een verzekeringsmaatschappij. Bij GENERON kijken we daarbij veel meer naar de continuïteit van de onderneming. We adviseren regelmatig om het toch in de vennootschap te houden en stelselmatig af te storten. Draait het bedrijf immers goed, dan kan er ook afgestort worden. Draait het bedrijf slecht (bijvoorbeeld omdat veel liquiditeit is onttrokken om een deel van het pensioen af te storten) komt immers niet alleen de pensioenbijdrage, maar ook de alimentatie onder druk te staan.
Wat doen wij voor u?
Scheiden bij de ondernemer is complexer dan scheiden bij mensen die in loondienst zijn. Complexer zowel bij het bepalen van waarde van een onderneming, het waarborgen van de continuiteit van de onderneming, de hoogte (en continuïteit) van de alimentatie, de hoogte (en continuïteit) van de pensioen(afstorting), etc. GENERON begeleidt u op alle aspecten. Door onze onafhankelijkheid zijn we, op alle vlakken waar de accountant én advocaat te partijdig is, de sparringpartner bij uitstek.
Contactgegevens
-
Maastrichterlaan 163
6291 EP Vaals - info@generon.nl